luni, 15 mai 2017

Manastirea Robaia - o bijuterie a stramosilor nostri

Manastirea Robaia - o bijuterie a stramosilor nostri

duminica 14.05.2017 am vizitat micuta manastire situata la o distanta de 25 de km de Curtea de Arges spre Campulung Muscel in comuna Musetesti, o asezare atestata documentar din secolul 14 cu un nume care provine de la un atac al turcilor in care au intrat in biserica si au luat oamenii robi in noaptea de Inviere,initial o biserica din lemn construita de banul Armega iar mai apoi o biserica din piatra construita de Sava Sifarul in anul 1644 si restaurata prin grija episcopului Iosif 1 al Argesului.

asezarea a fost refacuta intre anii 1843-1868 de catre Teodosie,Visarion si Naum monahul, si renovata de a lungul timpului fiind si repictata, a fost in ultima vreme locuita de maicute vrednice ce si-au pus amprenta asupra sfantului lacas prin persoana maicutei stareta Petronia Dobrescu, ulterior transferata la manastirea Bascovele, in prezent  la conducerea monahiei se afla maicuta Siluana Teculescu, ca stareță  a Mănăstirii Robaia, fiind hirotesită stavroforă.



Manastirea Robaia este o stea in cununa de lauri a Episcopiei argesene uimindu-ma si pe mine si pe toti cei ce vin aici prin simplitatea si frumusetea ei si prin ingrijrea continuua a cladirilor din cadrul micutului complex monahal, florile si verdele odihnitor aducand liniste in sufletul tuturor, aerul este foarte curat iar maicutele sunt foarte primitoare si respectoase cu un glas pe care nu te mai saturi auzindu-le cantand in timpul slujbei religioase, sincer cred ca corul maicutelor ar eclipsa oricand corurile alcatuite din profesionisti ai muzicii.

cladirile din jurul micutei Manastiri de la Robaia te duc cu gandul la marele domnitor Constantin Brancoveanu probabil si datorita faptului ca una din cladiri se aseamana ca arhitectura cu palatele Brancovenilor cei drept la scara foarte redusa, soarele ce scalda curtea asezarii monahale parca te tine pe loc si te face sa mai revii pe acolo.
buna oranduire de la Manastirea Robaia pastrata cum se cuvine de noua stareta maicuta Siluana cu siguranta ca va face din acest locas de cult o adevarata bijuterie si un loc de pelerinaj foarte cautat in Romania caci maicutele merita toata dragostea noastra pentru vrednicia si ambitia lor de a pastra un loc cu o istorie seculara la aceelasi nivel spiritual pe care l-a avut dintotdeauna.

Dumnezeu sa binecuvanteze  aceasta sfanta biserica si pe cele ce se ingrijesc de dansa.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ce au blugii acest buzunar mic ?

De ce au blugii acest buzunar mic? Sigur te-ai intrebat macar o data in viata. Macar o data in viata te-ai intrebat asta, dar nimeni n...