miercuri, 14 iunie 2017

Biserica de lemn din satul Borovinesti-comuna Valea Iasului ,judetul Arges

Biserica de lemn din satul Borovinesti-comuna Valea Iasului ,judetul Arges

            Biserica de lemn din Borovinesti se afla in catunul Borovinestii Vechi, actualul sat Borovinesti, poarta hramul „Sfintii Ingeri" si are pictura murala exterioara. Momentul ridicarii acestui lacas pe locul actual a fost consemnat intr-o pisanie peste intrare, scrisa in chirilice: „Intru slava si ci[n]stea Sfintilor Mai Marilor Voevozi Mihail si Gavriil s-au facut aciasta sf[anta] bisereca din nou. Inceperia de la martie 10 1869 si au luat sfarsit la septembrie 20 1869, in zilele pria inaltatului nostru domn Carol intai cu blagoslovenia priaosfintitului arhiepiscop al Argesului d[u]mn[ea]lui domnul Neofit Scriban cu cheltuiala tutulor enoriasilor, si alergator Gheorghe Boroghina si sau milostivit si alti streini de au ajutat precum [si] toti lacuitori[i] de aici sau silit de au ajutat care cu ce au [avut] pana la cia din urma savarsire ca sa fie sufletele l[or primite] spre lacasurile cele sfinte in veci[i] vecilor amin. 1869. Iancu zugravu [ot] Argesi".
              Biserica este ridicata in formele traditionale, cu pereti incheiati in bolta peste naos si altar si un acoperis in patru ape si marcat de un turn. De la vest la est se trece dintr-o incapere intr-alta, incepand cu pridvorul deschis, continuand cu (tinda) pronaosul, naosul si incheind cu altarul mai ingust, poligonal. Altarul este terminat poligonal, in cinci laturi.
 El este separat de restul încăperilor prin structura iconostasului, care permite trei intrări rituale și un spațiu liber, deschis sub boltă, în jurul crucii. Întreaga construcție de lemn stă pe un mic fundament zidit, care preia denivelările de teren.
Structura bisericii este construită din bârne bine fasonate, încheiate la colțuri în cheotori netede, bisericești, în coadă de rândunică. Calitatea lucrului în lemn amintește de faptul că lemnul a fost odată lăsat la vedere, desigur, înainte de transferul bisericii pe locul actual. Cercuiala, tencuiala și zugrăveala de la 1869 se păstrează în mare parte, într-o stare bună.

Pictura exterioara este de la 1869 si are nevoie de restaurare.


Pacat ca acest monument istoric deosebit de frumos este lasat in parasire si nimeni de la Patriarhia romana nu isi da interesul sa il renoveze ca de altfel multe alte biserici vechi din Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ce au blugii acest buzunar mic ?

De ce au blugii acest buzunar mic? Sigur te-ai intrebat macar o data in viata. Macar o data in viata te-ai intrebat asta, dar nimeni n...